Wykonanie
Do teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przekonywała mnie niedawno Katarzyna Jaszczyk-Górska w ramach warsztatów kulinarnych z cyklu Akademia Smaku Bosch.

W
sumie przekonywać mnie nie musiała, ale podrzuciła kilka ciekawych informacji o teorii Pięciu przemian i sporo fajnych przepisów.Uwielbiam Centrum Domowych Inspiracji - to miejsce idealne, dogłębnie przemyślane, stworzone dla takich spotkań.Olbrzymi stół...

Dwie genialne - wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt - wyspy kuchenne...

Organizatorzy zawsze dbają, by partnerami warsztatów były cenione przez kucharzy
marki - tym razem Kupiec i Bonduelle oraz Frisco.pl




Katarzyna Jaszczyk-Góra, dietetyk, sprawnie (i kolorowo) wprowadziła osoby, dla których pięć przemian to novum, w temat. Opowiedziała o filozofii pięciu przemian, o jej zaletach...

A
potem zabrała nas w kuliarną podróż... po smakach... po kaszach...

Cuda zaczynały się dziać, gdy do powszechnie znanych
kasz zaczęliśmy tworzyć dodatki...Do kulek jaglanych trafiły
daktyle...


Do
kaszy jaglanej z
kiełkami upiekliśmy
dynię...


Przygotowaliśmy sos korzenny z
gruszek...(jak on pachniał...)


Ugotowaliśmy
soczewicę z warzywami...

Do
kaszy owsianej wrzuciliśmy
migdały...

Ekspertka odpowiedziała na każde pytanie... Ma bogate doświadczenie dietetyczne. S woją przygodę z medycyną chińską oraz Kuchnią Pięciu Przemian rozpoczęła kilkanaście lat temu. Filozofia ta na dobre zagościła nie tylko w jej kuchni, ale także w sposobie myślenia i postrzegania wszystkiego, co dzieje się wokół. Medycyny chińskiej uczyła się przede wszystkim na dwóch 4letnich kursach prowadzonych przez nauczycieli Avicenna Institut. Uzyskała dyplom tego instytutu w zakresie dietetyki leczniczej wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.Ukończyła studia podyplomowe na kierunku: psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Okazały się one dla niej cennym uzupełnieniem
wiedzy zdobytej na kursach medycyny chińskiej i dały mi narzędzia do pracy z pacjentami nad skuteczną zmianą nawyków żywieniowych.Od kilku lat prowadzi warsztaty gotowania pod hasłem " Skorzystaj z energii pożywienia " oraz wykłady i
kursy podstaw medycyny chińskiej. W swojej pracy stara się zachęcać do wykorzystywania potencjału tkwiącego w sposobie odżywiania i stylu życia.W pracy przyświeca jej
motto:"Wielu szukających szczęścia duchazapomina o zdrowiu ciała.Wielu pragnących zdrowego ciałazaniedbuje rozwój duchowy.Wszyscy oni szukają
owoców bez posadzenia nasion.Nikt z nich nie osiągnie tego, czego szuka.”

A my? Z rozkoszą wspominamy smaki, domowników raczymy kaszowymi dobrociami i... z niecierpliwością wyglądamy kolejnego zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku Bosch :)

Już wkrótce na blogu garśc przepisów
śniadaniowych prosto z Akademii Smaku Bosch :)